Schippers wil leerstoel mantelzorg op universiteiten

Medische centra van universiteiten zouden een leerstoel mantelzorg moeten instellen, vindt minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn). Volgens de minister is nog te weinig bekend over de psychische gevolgen die mantelzorgers kunnen ondervinden als ze ernstig zieke familieleden of kennissen verzorgen.

Schipper zegt dat haar ministerie "meer dan welwillend" is om zo'n leerstoel mede te financieren. "Ik weet dat mantelzorg te veel kan worden voor mensen", aldus Schippers. "In een vergrijzende samenleving mag je verwachten dat de psychische gevolgen alleen maar groter zullen worden. Zeker als je zorgt voor een geliefde met Alzheimer."

Diagnose

"Dat is gigantische zwaar, fysiek en mentaal. Het is eenzaam." De minister heeft een dementerende vader. "Hij is stronteigenwijs en aanvaardt de diagnose niet."

In het boek Het mooiste woord is Herinnering vertellen Schippers en andere bekende Nederlanders, onder wie Freek de Jonge, Co Adriaanse en Linda de Mol, over hun ervaringen met een dementerende vader of moeder. De interview bundel is een initiatief van het VUmc Alzheimercentrum in Amsterdam.

Bron: Nu.nl

 

Kijk voor meer informatie en mantelzorg ondersteuning op onze speciale pagina voor mantelzorgers.