BLOG Roos van de Rijdt

T-G-wat??

Hallo, ik ben Roos van de Rijdt en ik werk als technisch thuiszorg verpleegkundige bij STMR. Wij zijn op zoek naar nieuwe collega’s en met mijn maandelijkse BLOG wil ik jou een kijkje laten nemen in de   wereld van het Team Gespecialiseerde Verpleging.

 

De tekst op de website van STMR (www.stmr.nl) geeft al kort antwoord op de vraag wat gespecialiseerde verpleging inhoudt: “zorg die alleen in het ziekenhuis mogelijk is”. Het gaat hierbij voornamelijk om alle technische zorg waarbij gebruik wordt gemaakt van een speciale toegang tot de bloedbaan (CVC, poort, midline), vaak in combinatie met ziekenhuisapparatuur (infuuspomp, dialyse apparaat). Indicaties zijn onder andere het intraveneus moeten toedienen van voeding, chemo, antibiotica of andere medicatie. Wij kunnen ook dialyse uitvoeren via het buikvlies (peritoneaal dialyse). Dialyse via de bloedbaan (hemodialyse) is iets wat mogelijk in de toekomst thuis gaat plaatsvinden. Het uitvoeren van bloedtransfusies thuis is iets wat we nu al graag zouden willen doen. Kortom veel uitdagende ontwikkelingen in ons vakgebied!

 

Naast de ziekenhuis verplaatste zorg, waarbij de specialist van het ziekenhuis eindverantwoordelijk blijft voor de cliënt, is TGV ook nauw betrokken bij zorg die

door huisartsen wordt aangevraagd. In de meeste gevallen gaat het hierbij om comfort bieden in de stervensfase, door middel van pijnbestrijding (Morfine) en/of slaapmedicatie (Dormicum) die via een subcutaan infuusje wordt toegediend middels een kleine pomp. Wanneer wij hiervoor een aanvraag krijgen van een

huisarts, proberen wij diezelfde dag of uiterlijk de volgende dag met de pompjes te starten. We zijn hierbij echter afhankelijk van het tijdstip dat de huisarts ons belt, de tijd die de apotheek nodig heeft om de medicatie te bereiden en de planning van cliënten die we op dat moment in zorg hebben.

 

Onze dienst ziet er nooit hetzelfde uit en de planning kan ieder moment wijzigen. Gezien de omvang van het werkgebied, zitten we een groot deel van de tijd in de auto. Omdat we veel op de weg zitten, vinden veel telefoontjes en andere werkzaamheden in de auto plaats. Mijn auto ziet er dan ook uit als een rijdend kantoor: telefoon op het dashboard, handsfree speaker aan de zonneklep, een broodtrommel en thermosbeker op de bijrijdersstoel en schrijfmateriaal bij de hand. En vergeet de navigatie niet! Mijn kofferbak ligt vol met materialen die wij veel gebruiken: spuitjes, infuussystemen, desinfectans, naalden, pleisters, enzovoorts. In principe moeten de benodigde materialen bij de cliënt aanwezig zijn, maar er is wel eens wat tekort (zoals wel vaker in de zorg ;-). En wanneer we met spoed een blaaskatheter of maagsonde moeten gaan plaatsten, scheelt het veel tijd als je niet eerst naar kantoor hoeft te rijden om materialen te halen.

 

Genoeg voor nu!  Ik ga proberen iedere maand iets te schrijven over wat ik zoal meemaak in de praktijk. Hopelijk krijgen jullie dan een goed beeld van wat mijn werk bij TGV inhoudt. Mochten jullie vragen hebben, stel ze gerust! Het lijkt me leuk om met deze blog aan te sluiten op vragen en interesses van de lezers, dus mocht je wat meer over een bepaald onderwerp willen weten, dan hoor ik het graag! Je kunt mij bereiken op rvanderijdt@stmr.nl.

Graag tot mijn volgende blog!

 

Roos van de Rijdt