BLOG Roadtrip Rivierenland door Roos van de Rijdt

Afgelopen jaar heb ik een roadtrip gemaakt langs de Westkust van Amerika. Wat was dat gaaf; we hebben heel wat kilometers afgelegd en ontzettend veel moois gezien! Tijdens mijn werk maak ik eigenlijk iedere dag een mini-roadtrip. Deze begint standaard in mijn woonplaats Nijmegen en voert, afhankelijk van de planning, naar het Oosten of het Westen van Rivierenland, het werkgebied van STMR.

 

Onlangs zag mijn dagdienst in Oost er als volgt uit.. Nijmegen, rapportages en mails lezen en op pad naar de eerste cliënt in Elst, om het infuus met de nachtelijke voeding af te sluiten en medicatie toe te dienen. De volgende cliënt woont ook in Elst, dus daar ben ik binnen 5 minuten. De 24-uurs antibiotica koppel ik af en ik sluit een fles andere antibiotica aan die in een half uur zal inlopen. Als het programma rustig is dan zou ik erop kunnen wachten, maar nu moet ik tussendoor naar Kesteren om bij een andere cliënt de nachtelijke voeding af te koppelen. Een kleine klus, maar met de reistijd erbij duurt het toch 50 minuten voordat ik terug in Elst ben om de antibiotica af te koppelen en de volgende 24-uurs fles aan te sluiten. De A15 ga ik vandaag meerdere keren zien, want nu mag ik naar Opheusden voor een infuus.

Ik heb vandaag de bereikbare dienst, dus moet continue de telefoon kunnen beantwoorden. Zodra ik in de auto stap gaat de carkit aan en ik heb altijd pen en papier bij de hand. Iets korts opschrijven lukt tijdens het rijden nog wel, maar als het een langer verhaal is of ik moet wat opzoeken, dan zet ik toch de auto maar even aan de kant. Ik word gebeld door een arts die vanmiddag bij een cliënt een Morfinepomp wil opstarten en krijg van een ziekenhuis de vraag of wij de behandeling kunnen overnemen zodat deze cliënt naar huis kan. Na Opheusden vervolg ik mijn weg naar Arnhem Zuid, waar nog twee cliënten mij verwachten; wederom een antibiotica infuus en ook een terminale cliënt, waar ik de werking van de Morfinepomp ga controleren en evalueren.

Als alle cliëntenzorg erop zit, is het tijd voor de administratie. Rapporteren doe ik na ieder zorgmoment, maar voor het verwerken van telefoontjes en mails is tussendoor vaak geen tijd, dus dat gebeurt aan het eind van de dienst; op kantoor, op een parkeerplaats onderweg of thuis, afhankelijk van de route van de laatste cliënt naar huis. De collega die mijn dienst overneemt breng ik op de hoogte van de bijzonderheden en dan zit mijn dienst erop.

Het leuke van zoveel onderweg zijn is dat er om je heen zo veel te zien is. Het Rivierengebied kent, met name in de winter, overweldigende kleuren in de lucht tijdens zonsopkomst en zonsondergang. De bloesemperiode die net voorbij is, zorgt voor een bloeiend landschap en binnenkort kan ik op veel plekken stoppen voor verse appels, peren, aardbeien of kersen. Waar ik ook erg van kan genieten zijn alle dieren die ik onderweg zie. Veel roofvogels, maar ook ganzen, eenden en zelfs konijnen. Laatst zag ik in een slootje een familie eend zwemmen. Vader (of moeder?) voorop, gevolgd door een keurige sliert gele pluizenbolletjes. Een ontroerend moment dat me nog steeds raakt als ik eraan terug denk..

Mijn volgende vakantie wordt een trip op de motor door Schotland. Tot die tijd geniet ik van mijn werk in het mooie Rivierenland!