Dankbaar-BLOG Roos van de Rijdt

Dankbaar

Een van de redenen dat mijn werk me zo goed ligt, is dat werken in de zorg zo zinvol is. Ik kan echt iets voor een ander betekenen. En sinds ik als verpleegkundige werk, heeft het begrip ‘dankbaarheid’ voor mij een veel grotere betekenis gekregen.
Het werk in de thuiszorg vraagt veel flexibiliteit, zowel van de zorgverlener als van de cliënt. Soms loopt de zorg door onvoorziene omstandigheden anders dan gepland en niet iedere cliënt lijkt daar begrip voor te hebben. Dat is dan wel eens frustrerend, omdat ik voor iedereen mijn uiterste best doe. Het is echt niet nodig dat mensen mij bedanken, want ik doe gewoon mijn werk. Maar het is toch fijn als mensen hun waardering uitspreken of hun dankbaarheid tonen door middel van een kaartje, bloemetje of chocolade.

Naast mijn baan doe ik ook vrijwilligerswerk in de zorg. Ik begeleid en verzorg mensen met een lichamelijke beperking (Zonnebloem, Handicamper) en mensen die terminaal zijn (Stichting Ambulancewens). Vaak wordt er verbaasd gereageerd op het feit dat je als vrijwilliger in je vrije tijd en zonder vergoeding anderen helpt. Maar mij brengt het ook wat. Je hebt samen een leuke dag en het is heel relativerend om te beseffen hoe fijn het is om gezond en niet afhankelijk van anderen te zijn!
Na een dag vrijwilligerswerk kom ik altijd met een voldaan gevoel thuis; ik heb mijn vrije dag nuttig besteed. En na een dag werken ben ik dankbaar dat mijn dierbaren nog in leven en gezond zijn. Ik zie vaak genoeg dat het ook anders kan..