In coronatijd

We zijn er voor u, juist nu!

Het coronavirus is ingrijpend en raakt iedereen op vele fronten. Als ouders van pasgeborenen en jonge kinderen is dit een spannende tijd. Er zijn veel onzekerheden. Vinden de consulten nog wel plaats? Hoe zit het met de vaccinatie? Gaat de hielprik nog wel door? We geven u de aandacht, begeleiding en ondersteuning die u nodig heeft. Misschien niet altijd op de manier zoals we dat deden voor de crisis. Maar we helpen u wél via andere vormen en kijken samen naar de best passende oplossing. Juist nu!

Hoe zijn we er voor u in deze coronatijd? 

Vanuit de Jeugdgezondheidszorg en consultatiebureaus zijn wij er op de volgende manieren voor u:

Locaties: We hebben er aan het begin van de crisis voor gekozen om naar 4 hoofdlocaties over te gaan, namelijk: Geldermalsen, Culemborg, Zaltbommel en Tiel. De reden hiervoor is dat we op deze manier beter kunnen organiseren dat we de zorg die strikt noodzakelijk is ook echt kunnen bieden.

Consulten: we vinden het medisch noodzakelijk om onze consulten voor uw kind(eren) tot en met 3 maanden volledig plaats te laten vinden en bij alle kinderen gaan de vaccinaties door. Wanneer u vragen heeft, plannen we een telefonisch consult met u in. We nemen de tijd om uw vragen te beantwoorden en uitleg en voorlichting te geven. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige houdt telefonisch contact met ouders van kinderen (2/3 jarigen) die niet gevaccineerd hoeven te worden.

Zuigelingen huisbezoek: onze verpleegkundigen komen nog steeds op huisbezoek bij de geboorte van uw eerste kindje, ook als er verder geen klachten zijn. Bij een ouder kindje doen we het huisbezoek telefonisch, maar we bieden ook aan langs te komen indien u zorgen of twijfels heeft.

De hielprik: het screenteam komt nog steeds bij u op huisbezoek voor de hielprik. Ook als u als ouder positief getest bent op corona komen we op huisbezoek (ook weer met de juiste PBM).

De gehoorscreening: vanwege de uitbraak van het coronavirus was de gehoorscreening tijdelijk stopgezet vanaf 24 maart tot nader order. Dit betekent dat de gehoorscreening van pasgeboren baby’s niet kan worden uitgevoerd door de JGZ. Het standpunt van verschillende instanties is om de gehoorscreening zo spoedig mogelijk weer te hervatten. Nader bericht volgt. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van het RIVM. Ook is voor meer informatie een Q&A op de RIVM site beschikbaar.


Voorschriften bezoek consultatiebureau

We vragen we u rekening te houden met de volgende voorschriften wanneer u ons consultatiebureau bezoekt, om samen verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

We vragen u met 1 ouder en het kind dat het consult heeft te komen. Broertjes en zusjes dienen thuis te blijven of hiervoor moet andere opvang gezocht worden.

Wanneer u of uw kind verhoging of koorts heeft, (neus)verkouden is of hoest of in aanraking is geweest met een (bevestigd) besmet pers, vragen we u bij voorkeur vooraf de afspraak te annuleren.

Tijdens uw bezoek vragen we u te houden aan onze hygiënemaatregelen bij het gebruik van de aankleedkussens: desinfecteer voor- en na het aan- en uitkleden de aankleedkussens. Desinfectans is bij ons beschikbaar.


Wanneer u twijfelt…

Schroom dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice of de vertrouwde verpleegkundige van het consultatiebureau. Ook staat er een emailadres in uw groeiboekje waarnaar u kunt mailen als u gebeld wilt worden. We helpen u graag met het beantwoorden van uw vragen of de inschatting of u wel of niet kunt komen op het consultatiebureau.

Corona uitleg voor kinderen
Hoe zit het nu met dat corona virus? Wat leg jij ze uit? Kinderen merken er veel van: kinderdagverblijven en peuterspeelzalen zijn dicht, ze mogen niet meer met opa en oma knuffelen en zitten met ouders of verzorgers en broers en zussen thuis. Eline Claeys schreef dit verhaal om voor te lezen als je met kinderen over het Coronavirus (COVID-19) praat. Een kleurrijk prentenboek waarin op een simpele manier en met wat humor het coronavirus wordt uitgelegd aan kinderen. Dit kan je helpen bij de gesprekken of vragen die je kinder(en) hebben over corona. De Corona's op gezinsvakantie.

Consultatiebureau bij jou in de buurt

Zoek op postcode of plaats

22-wekenprik

Bescherm je baby tegen kinkhoest. Haal de 22-wekenprik bij een consultatiebureau bij jou in de buurt.

Folders JGZ

Alle folders over (borst)voeding, opgroeien, taalontwikkeling, gezondheid en meer.

Download hier de folders:

Spraak-taal 0-1½ jaar

Spraak-taal 1½-3 jaar

Spraak-taal 3-4 jaar

Duimen, vingerzuigen of de fopspeen

Open mond gedrag